Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Even voorstellen: Interview met Nathalie Baars over de digitale leermiddelen van ECM

15 juli 2022

Interview

Deze week is het de beurt aan Nathalie Baars. Met haar werkzaamheden voor ECM speelt ze een grote rol in de ontwikkeling en toekomstbestendigheid van de (digitale) leermiddelen. Hiermee levert ze een positieve bijdrage aan de onderwijskwaliteit in de meubelindustrie en interieurbouw en in dit interview gaat ze hier dieper op in.

Om te beginnen, kan je ons wat meer vertellen over jezelf en jouw rol binnen ECM?

Ik ben Nathalie Baars en woon in het mooie Woerden. Binnen ECM ben ik onderwijskundige én als projectleider verantwoordelijk voor de leermiddelen. Sinds vijf jaar zijn we bezig met het vernieuwen van de (papieren) leermiddelen en zijn de leermiddelen beschikbaar in het digitale leerplatform ‘Learnbeat’. 

Welk aspect binnen jouw werk geeft jou het meeste voldoening?

Ik hou ervan om dingen uit te denken, te ontwikkelen én te implementeren. Dat je het hele proces van A tot Z meemaakt en daarbij ook de ideeën en feedback van docenten en vakmensen uit het bedrijfsleven in een vroeg stadium meeneemt. Als dat dan lukt en er vanuit het scholenveld positieve reacties komen, geeft dat veel voldoening. 

Zoals een docent vorig jaar eens tegen mij zei: ”Nu we een paar jaar met de nieuwe leermiddelen werken, snap ik waar je heen wilt en wat jouw idee was voor de opleiding aan de student. Bijvoorbeeld hoe de theoretische kennis en praktische vaardigheden nu in elkaar verweven zijn. Ik heb het docententeam verder meegenomen in deze visie en we hebben aan het eind van de opleiding inmiddels studenten met een hoger vakvaardigheidsniveau, dan in de situatie waarbij we nog papieren leermiddelen gebruikten.”

Persoonlijk denk ik dat een leermiddel de onderwijskwaliteit niet direct een-op-een verhoogt; de docent maakt namelijk echt het verschil. Maar als de docent door onze inspanningen een geschikt hulpmiddel in handen heeft om goed onderwijs te geven, dan ben ik blij! 

Welke aspecten maken van ECM een mooie organisatie om voor te werken?

ECM is een kleine organisatie en daardoor voer je al gauw werkzaamheden uit die in grotere organisaties over meerdere afdelingen verdeeld zouden worden. Dat maakt dat ik van A tot Z verantwoordelijk ben voor mijn projecten en dat is leuk en leerzaam. 

Daarnaast heb je bij ECM veel contact met collega’s die andere expertises hebben, zoals ‘examinering’ en collega’s die meer bij de bedrijven komen. Hierdoor ‘belichten’ we elkaars projecten vanuit verschillende invalshoeken en door deze input zijn we in staat nog betere producten en diensten te ontwikkelen en aan te bieden.

Is er veel veranderd de afgelopen jaren in leermiddelen?

Ja, veel leermiddelen zijn (gedeeltelijk) digitaal gegaan. Dat brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het schrijven van teksten en zinnen voor het leren vanaf een beeldscherm. Deze zijn vaak korter dan in een boek. 

Daarnaast biedt de kracht van ‘beeld’ veel mogelijkheden als we kijken naar de integratie van filmpjes, foto’s, links naar websites en downloads. Bovendien zijn onze digitale leermiddelen meer dan de lesstof alleen: er zit ook een handig voortgangsoverzicht van de student bij inbegrepen. 

Tot slot, met welke collega zou jij wel eens een week willen ruilen en waarom?

Bij ECM heb ik de leukste functie, dus daar hoef ik niet te ruilen. Met wie ik weleens zou willen ruilen, is iemand met wie ik net als met collega’s dagelijks contact heb: de docent van het MBO. Als docent heb je direct contact met de student en zie je ze groeien in hun kennis en ontwikkeling. Nu heb ik twee linkerhanden, dus het lijkt me voor iedereen beter als ik geen docent meubel wordt, maar docent Nederlands lijkt me wel wat. En dan wel bij de afdeling Meubel en Interieur natuurlijk!

Kan Nathalie iets voor jouw bedrijf betekenen op het gebied van leermiddelen en Learnbeat? Neem dan gerust contact op via n.baars@ecm.nl of bel naar 0348 -72 40 52.

Delen

Terug naar overzicht