Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Even voorstellen: Interview met Petra Sijl - van Veen over o.a. Examinering, SBB en Marktsegment

30 juni 2022

Interview

Deze week is het de beurt aan Petra Sijl - Van Veen. Petra houdt zich bezig met onderwijsgerelateerde zaken binnen ECM en probeert daarbij altijd het maximale te halen uit de connectie en wisselwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. In dit interview gaat ze hier dieper op in.

Om te beginnen, kan je ons wat meer vertellen over jezelf en jouw rol binnen ECM?

Ik ben Petra Sijl – van Veen en ik woon met mijn man en dochter in Alphen aan de Rijn. Binnen ECM houd ik mezelf bezig met het gros van de onderwijszaken. Mijn specifieke aandachtspunt is de ‘kwaliteit’ en ‘communicatie’ van de Examinering. Als gecertificeerd examenleverancier is het namelijk belangrijk dat je de kwaliteit steeds kunt blijven waarborgen en verbeteren. Daarnaast houden we de lijnen met scholen zo kort mogelijk, zodat de communicatie goed verloopt. 

Ook ben ik namens de branche voorzitter van het Marktsegment Hout en Meubel van SBB. Daarin praten we met vertegenwoordigers van scholen en het bedrijfsleven over de opleidingen en de onderliggende documenten (kwalificatiedossiers).

Met een fulltime baan en huishouden heb ik niet zoveel vrije tijd, maar ik zing heel graag met mijn koor (het Castellumkoor) en ben daar ook bestuurslid. Daarnaast ben ik een aantal keer per jaar jurylid en geef ik soms training bij de super mooie sport van mijn dochter - het synchroonzwemmen.

Op de website staat bij jouw quote: “je krijgt wat je geeft”. Kun je dit eens toelichten ? 

Ik weet niet precies meer waar ik deze uitspraak ooit ben tegengekomen, maar ik vind ‘m heel treffend en het is mijn levensmotto geworden. Je krijgt terug wat je er zelf inlegt. Zo bekeken ben je dus niet alleen verantwoordelijk voor je eigen communicatie, maar tegelijkertijd ook voor de respons die erop volgt. 

Oftewel, de manier waarop jij communiceert bepaalt mede de reactie die je krijgt. Hoe vaak horen we mensen wel niet zeggen: “Maar als hij niet… dan doe ik ook niet…!’ - I rest my case.

Welke aspecten maken van ECM een mooie organisatie om voor te werken?

Onderwijs en het bedrijfsleven komen samen bij ECM. We werken vanuit het perspectief van zowel de mensen in het onderwijs als de bedrijven en ook het behoud daarvan. Als we ons werk goed doen, veranderen we de levens van mensen in positieve zin. Wat is er mooier dan dat!

Voor welke uitdagingen kom jij te staan in jouw werk?

De grootste uitdaging in mijn werk is niet mee te gaan in de bureaucratisering van het onderwijs en examinering en hier creatief mee om te gaan. Alles in het onderwijs wordt dichtgetimmerd met regels en procedures, waarbij de ‘geest’ van de wet achtergesteld wordt t.o.v. de ‘letter’ van de wet. Dit gebeurt vast met de juiste bedoelingen, maar op deze manier vallen er mensen tussen wal en schip.

Ik vind het een uitdaging om de puzzel van verschillende problemen aan elkaar te knopen en door het leggen van relaties en verbanden een passende oplossing vinden.

Waar zie jij nog kansen liggen voor ECM ?

Er liggen nog genoeg kansen in het verbinden van het onderwijs met het bedrijfsleven. Daarin is ECM uniek. We hebben op beide gebieden expertise én contacten in huis en dat kunnen we nog veel meer met elkaar in verband brengen.

Tot slot, met welke collega zou jij wel eens een week willen ruilen en waarom?

Eigenlijk met niemand. Ik heb de leukste baan van ECM met een duidelijke focus. Tegelijkertijd kan ik verder overal mijn zegje over doen, aangezien mijn input daarover op prijs wordt gesteld. 

Kan Petra iets voor jouw bedrijf betekenen op het gebied van Examinering, SBB, Marktsegment of andere onderwijsgerelateerde zaken? Neem dan gerust contact op via p.sijl@ecm.nl of bel naar 06 53 51 77 97.

Delen

Terug naar overzicht