Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

“Bied studenten de kans te laten zien wat ze in huis hebben”

De vakvaardigheidstoets (vvt) was vroeger vanzelfsprekend. De laatste jaren lijkt het belang ervan op de achtergrond geraakt, mede door corona. “Doodzonde”, vindt Petra Sijl–van Veen van het ECM. “Geef jongeren de mogelijkheid om hun vakmanschap te bewijzen.”

Bij een vvt bekijkt een objectieve deskundige binnen een examenlocatie of een student de benodigde vaardigheden heeft. “Expliciete vakvaardigheden”, verduidelijkt Petra. “Een heel belangrijk ijkpunt in het onderwijs: heb je alle kennis in huis en de vaardigheden onder de knie om zelfstandig in het vak aan de slag te kunnen? Dat wordt duidelijk via de vvt. Slaag je? Dan heb je aangetoond dat je je vak verstaat.”

Goede voorbereiding
De vvt is uitermate belangrijk, vindt Petra. “Het slagingspercentage van de vvt ligt rond de 85%. Nog steeds netjes natuurlijk, maar je wilt die andere 15% toch geen diploma geven als deze studenten niet hebben laten zien dat ze hun vak verstaan? Dat kun je de branche niet aandoen. De studenten ook niet trouwens. Je wilt ze goed naar de eindstreep begeleiden, maar ze vooral ook voorbereiden op wat er daarna komt. Dit betekent ook dat ze op een vreemde locatie, aan vreemde ogen moeten kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Dat gebeurt ook als ze gaan solliciteren. Leer ze met de onzekerheid omgaan, dat is ontzettend waardevol.”

Officieel certificaat
Slaag je voor je vvt, dan krijg je binnenkort een officieel certificaat. Petra: “Hiermee laat de branche zien dat ze waarde hecht aan de vakvaardigheden. Goed voor de student, goed voor de opleiding én goed voor de branche. Want veel bedrijven denken dat de vvt verplicht is en dat iemand met een diploma dus automatisch een vvt heeft afgelegd. Straks kunnen ze vragen naar een officieel bewijs. Ik zou tegen scholen willen zeggen: doe jezelf en je studenten niet tekort, maar laat het ECM je ontzorgen. Wij zijn een gecertificeerd examenleverancier en volledig ingericht op alle praktische zaken rondom de vvt. Geef je studenten op, bepaal de datum en locatie en wij regelen de rest. Zo houden we de kwaliteit van onze vakmensen samen hoog.”

Meer lezen over wat de meerwaarde van de vvt is? Je leest alles via de onderstaande button!

Lees hier alles over de meerwaarde van de VVT