Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Beroepsopleidingen, het vak leren

De meubel- en interieurbouw is een bedrijfstak waar Nederland trots op is en waarmee we internationaal in hoog aanzien staan. Die jongeren en ook zij-instromers veel mogelijkheden geeft om een beroepsopleiding op mbo-niveau te volgen. Voor verschillende beroepen en op diverse niveaus. Na het volgen van een beroepsopleiding zijn er nog volop mogelijkheden om door te leren met cursussen en trainingen die worden aangeboden door Expertisecentrum Meubel.

Terug naar overzicht

Waar leer je het vak?
De mbo-beroepsopleidingen in de meubelindustrie en interieurbouw zijn bij een groot aantal scholen te volgen. Er is één gespecialiseerde vakschool in Nederland, het HMC, met vestigingen in Rotterdam en Amsterdam. Verder zijn opleidingen te volgen op 23 Roc's verspreid over het hele land.

Expertisecentrum Meubel maakt de leermiddelen en de examens die gebruikt worden voor het mbo-onderwijs in de meubelindustrie en interieurbouw.

Hoe leer je het vak?
Een student in het mbo-onderwijs leert naast zijn dagen op school veel in de praktijk. Dat kan op twee manieren:

1. Met de beroepsbegeleidende leerweg of bbl. De student werkt vier dagen in de week bij een bedrijf, is daar dus in dienst, en gaat één dag per week naar school. Daarvoor ontvangt de student salaris.

2. Met de beroepsopleidende leerweg of bol. De student gaat vijf dagen per week naar school en loopt tussendoor stage. Het stagebedrijf kan de student daarvoor een vergoeding geven maar is dit niet verplicht

Jong geleerd... opleiden begint al in het vmbo BWI
Op het vmbo kunnen leerlingen kiezen voor de praktijkopleiding Bouwen, wonen en interieur (BWI). Daarmee zetten ze al een goede stap naar een vervolgopleiding op mbo-niveau in de meubelindustrie en interieurbouw.

Expertisecentrum Meubel maakt klusopdrachten, het keuzedeel meubelmaken en het keuzedeel meubelstofferen voor het vmbo-BWI.

Overzicht mbo-scholen met meubelopleidingen
Op de website www.meubelmakerworden.nl, speciaal voor jongeren die een beroepskeuze willen maken en de daarbij passende opleiding zoeken, staat een overzicht van alle scholen met meubelopleidingen in Nederland. Op dezelfde site staan ook een aantal beroepenfilms om jongeren warm te krijgen voor het werken in de branche.

Overzicht scholen met meubelopleidingen

ECM helpt je verder

ECM is hėt centrum in Nederland voor leren, werken
en groeien in de meubelindustrie en interieurbouw.

Meer informatie

1760
Certificaten afgegeven
100
van de mbo-scholen gebruikt onze leermiddelen
1800
Bedrijven kunnen op ons rekenen