Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Kunt u alles vinden?

“De vvt fungeert als de kwaliteitsbewaking van het vak”

De vakvaardigheidstoets (vvt): hoe belangrijk is die? Oud-docent, examinator en voormalig zelfstandig meubelmaker en interieurbouwer Joop de Jong is er duidelijk over: “Wat mij betreft is de vvt onmisbaar.”

Doordat Joop vanuit de praktijk van het bedrijfsleven én het onderwijs naar de vakvaardigheidstoets kijkt, ziet hij het belang ervan duidelijk in. “Door het behalen van de toets laat je zien dat je op alle vlakken je vak verstaat. Het zit hem juist in kleine dingen. Dat je een tekening snapt bijvoorbeeld, en de betekenis van arceringen kent. Dit gaat veel verder dan de theorie die je tijdens de opleiding leert en het houtbewerken in de praktijk.”

Ambachtsbeheersing
“De vvt is voor studenten dus uitermate geschikt om te laten zien welke vaardigheden en kennis ze hebben opgedaan”, gaat Joop verder. “Heeft een student te weinig kennis van materialen en gereedschap, dan valt dit snel op. Als ervaringsdeskundige heb ik regelmatig gezien waar het fout gaat. Te weinig ervaring met een bovenfrees of kleinere machines bijvoorbeeld. Hier moet je mee overweg kunnen als je de opleiding afrondt, want niet elk bedrijf waar je komt te werken heeft een dure CNC-machine. Je moet echt laten zien dat je het ambacht beheerst. De vvt is hiervoor een prima toetsmiddel.”   

Bevestiging voor werkgevers
Bij de vvt draait het er ook om dat onbekenden, buiten de eigen veilige school, de competenties van een student beoordelen. Volgens Joop is dit een noodzaak: “Zo gaat het ook in de praktijk. En hoe kun je anders aantonen dat je je vak beheerst? De vvt fungeert als de kwaliteitsbewaking van dit beroep. Er zijn genoeg studenten die zakken, dus de vvt is er niet voor niets. Heb je de toets gehaald, dan staat zwart-op-wit dat je je vak verstaat. Het staat mooi op je cv en het is goed voor je zelfvertrouwen. En voor bedrijven is het een bevestiging dat ze iemand aannemen die voldoet aan de eisen die de branche aan werknemers stelt. Wat mij betreft is de vvt dus onmisbaar.”

Meer lezen over wat de meerwaarde van de vvt is? Je leest alles via de onderstaande button!

Lees hier alles over de meerwaarde van de VVT