Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Kunt u alles vinden?

“Van toetsing op een andere locatie wordt een student weerbaarder”

Vanaf zijn zeventiende werkt Ernst de Winter bij Hoogendoorn Maritieme Betimmeringen en Interieurbouw in Werkendam. Sinds een aantal jaren is hij ook praktijkopleider. Hoe staat hij tegenover de vakvaardigheidstoets (vvt)?

“Een toets op een onbekende locatie, zoals de vvt, is goed”, geeft Ernst aan. “Je komt na je studie ook op nieuw terrein te werken, met machines en mensen die je nog niet kent, dus dit is een mooie vuurproef. Ik kan me voorstellen dat het voor andere bedrijven – die onze leerlingen niet kennen – een prima graadmeter is. En voor de docenten is het goed om te zien hoeveel de studenten nu echt hebben opgestoken en wat hun praktische vaardigheden zijn.”

Hulpmiddel
“Het mooie van de vvt is dat je als student laat zien hoe zelfstandig je bent, of je vreemde machines kunt bedienen en kunt improviseren”, gaat Ernst verder. “Je komt uit je comfortzone en moet laten zien dat je snapt hoe je een opdracht moet uitvoeren. Dat is heel waardevol; als student word je er weerbaarder van. Voor onze eigen leerlingen vind ik het geen noodzaak, maar het zou wel een goed hulpmiddel zijn als er nieuwe mensen bij ons komen solliciteren. Hebben ze een fraaie score voor hun vvt, dan laat dit kwaliteit zien. Dat geeft ze zeker een voorsprong.”

Onzekerheid overwinnen
Ernst merkt dat veel studenten tegen de vvt opzien. “Ze vinden het maar niks, naar een vreemde locatie gaan, zonder van tevoren te weten wat ze moeten maken en welke spullen ze moeten meenemen. Maar het is een goede uitdaging voor ze. Zo gaan er weleens leerlingen van ons zelfstandig naar een andere locatie om ons meubilair te plaatsen. Na afloop komen ze vaak heel enthousiast terug, met verhalen over wat ze allemaal geleerd hebben. Dat is ontzettend waardevol en een mooie manier om angst en onzekerheid te overwinnen.”

Meer lezen over wat de meerwaarde van de vvt is? Je leest alles via de onderstaande button!

Lees hier alles over de meerwaarde van de VVT