Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Scholingssubsidie

De scholingssubsidie is de subsidie die aangevraagd kan worden als je een cursus of training afgerond hebt. Deze subsidie is voor bijna alle cursussen en trainingen aan te vragen. In 2024 is de vergoeding 100% van de cursuskosten met een maximum van € 1.000 per werknemer.

Terug naar overzicht

Wat wordt er vergoed?

De scholingsubsidieregeling kan gebruikt worden voor zo goed als alle cursussen en trainingen die gericht zijn op je (toekomstige) functie. Hieronder vallen ook alle ECM-Academy trainingen, de hbo-Associate degree en overige hbo-opleidingen. 

Wat wordt er niet vergoed?
 • Bedrijfshulpverlener (BHV) en BHV-herhalingscursussen, EHBO-cursussen
 • Rijbewijs B
 • Cursussen en trainingen die korter dan 1 dagdeel (3 uur) zijn
 • E-learnings korter dan 1 uur
 • Individuele coaching
 • Bbl opleidingen en modules uit bbl-opleidingen
 • Consultancy
 • Webinars
 • Assessments
 • Netwerkbijeenkomsten
Welk bedrag wordt vergoed?

Je kunt momenteel rekenen op 100% vergoeding van de cursuskosten, met een maximum van € 1.000 per per jaar.

Voor cursussen/trainingen die langer dan 1 jaar duren wordt eenmaal na afronding subsidie uitgekeerd. Uitzondering hierbij is de scholingssubsidie voor een hbo-opleiding. Hiervoor kun je elk schooljaar € 1000 subsidie aanvragen.

Hoe vraag ik de vergoeding aan?

Scholingssubsidie kan aangevraagd worden door zowel de werknemer zelf als de werkgever. Je kunt je aanvraag indienen op de online ECM subsidie-portal portal.mijnecm.nl.

Subsidie aanvragen

Wat heb ik nodig voor de aanvraag?
 • Een kopie van het certificaat/diploma/presentieformulier.
 • Wordt er geen diploma of certificaat uitgereikt bij de cursus? Vul dan deze verzamelstaat eerst in. Let op dat werknemer en docent er een paraaf in zetten. In het subsidieportal kun je dan deze ingevulde verzamelstaat per deelnemer uploaden als bewijs van deelname. 
 • Een kopie van de factuur/betalingsbewijs;
 • Een kopie van de loonstrook van de betreffende periode (voor check dienstverband, loongegevens mogen niet-zichtbaar gemaakt worden).
 • Bij e-learning/schriftelijke cursus documentatie studiebelasting. (Niet nodig bij online modules Learnbeat.)
Wat zijn de voorwaarden?

Een belangrijke voorwaarde voor de aanvraag is dat je werkgever subsidie afdraagt voor de medewerker aan het Sociaal Fonds Meubel. Andere voorwaarden zijn:

 • De scholing is gericht op het bedrijf en (toekomstige) functie van de werknemer;
 • De cursus wordt met behulp van externe expertise gegeven. Uitvoering van scholing door aan de aanvrager gelieerde bedrijven wordt niet gesubsidieerd.
 • De cursus/opleiding is geheel doorlopen.

Wanneer wij twijfelen of aan alle voorwaarden is voldaan, kunnen we subsidiedeclaraties toetsen met een accountantsonderzoek.

Wanneer moet de aanvraag gedaan zijn?

Stuur aanvragen voor cursussen en trainingen die in 2024 afgerond zijn vóór 1 februari 2025 naar ECM.

Wanneer wordt de vergoeding uitbetaald?

Klopt alles? Dan krijg je via het portal een bevestiging van je aanvraag. Binnen enkele weken ontvang je een specificatie van de toegekende subsidie. Daarna wordt het bedrag op je rekening gestort.

Wie ontvangt de vergoeding?

Degene die de kosten voor de cursus of training heeft betaald.

Veelgestelde vragen

Kan ik een training doen om praktijkopleider in mijn bedrijf te worden.

Dat kan! ECM verzorgt jaarlijks op meerdere locaties in het land de vierdaagse training Praktijkopleider die voor 100% voor de branche gesubsidieerd wordt. Kijk op Praktijkopleider voor data, locaties en meer informatie.

Ik ben meubelmaker en wil graag werkvoorbereider worden. Wat zijn de mogelijkheden?

We helpen graag iedereen die door wil groeien in zijn werk. Dat start met een goed loopbaan gesprek over je mogelijkheden. Neem contact met een van onze adviseurs.

Voor de administratie op ons bedrijf wil ik een cursus Praktijkdiploma boekhouden gaan doen. Wat zijn de subsidiemogelijkheden.

Voor bijna alle cursussen en trainingen die voor je functie nodig zijn kan je bedrijf of jijzelf (als je de cursus zelf betaalt) subsidie aanvragen. In 2022 vergoed de scholingssubsidieregeling 100% van de cursuskosten als het bedrijf aangesloten is bij het Sociaal Fonds Meubel, met een maximum van € 1.000 per werknemer per jaar. Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden.

Hoe weet ik of het bedrijf waar ik werk aangesloten is bij het Sociaal Fonds Meubel zodat ik subsidie kan aanvragen?

Je kunt dat uiteraard bij je werkgever opvragen. ECM kan het je ook vertellen, stuur gerust een mail met je vraag naar info@ecmeubel.nl.

Laat je persoonlijk adviseren

Wij helpen je graag. Klik hier voor onze servicedesk of neem contact op via onderstaande contactgegevens.