Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Proeve van bekwaamheid

De proeve van bekwaamheid (pvb) is het examen dat in het leerbedrijf van de student wordt uitgevoerd. De examenkandidaat voert een of meerdere opdrachten uit in zijn eigen werkomgeving, deze opdrachten passen altijd binnen de werkzaamheden van het bedrijf.

Terug naar overzicht

Door het uitvoeren van de opdrachten bewijst de student dat hij/zij de lesstof (in jargon: de kerntaken en de werkprocessen) beheerst. De pvb kan voor niveau 2, 3 of 4 gedaan worden.

De praktijkopleider en de docent beoordelen de uitvoering van de pvb. De docent beoordeelt o.a. of de werkzaamheden goed voorbereid zijn. De praktijkopleider beoordeelt hoe de gehele pvb uitgevoerd is. De student maakt een portfolio over de pvb. 

Vervolgens wordt op school gecontroleerd of het portfolio compleet is. Als dit alles in orde is vindt er een eindgesprek op school plaats met twee examinatoren over de uitgevoerde pvb en het portfolio. De student krijgt zijn eindbeoordeling.

Kosten

De kosten voor de vakvaardigheidstoets van een bbl-deelnemer komen voor rekening van het leerbedrijf. Meer info:

prijzen onderwijsproducten

Meer informatie?

Meer informatie over de pvb, de planning, de kosten, de voorwaarden of mijnecm.nl? Neem bij ons gerust contact op met Anja van den Tempel of Liesbeth Egers.

Laat je persoonlijk adviseren

Wij helpen je graag. Klik hier voor onze servicedesk of neem contact op via onderstaande contactgegevens.