Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Kunt u alles vinden?

Van Syrië naar Alblasserdam: opnieuw beginnen aan een droom

12 juni 2024

Mohamad en Heba gebruiken hun vakkennis en doorzettingsvermogen om een nieuwe zaak te starten

Bij ECM zijn wij altijd nieuwsgierig: naar de nieuwste innovaties, naar de mooie producten die de bedrijven in onze branche maken én naar de mens achter de organisatie. Onlangs stuitte onze collega Gaby Ockeloen op een bericht van John Kruijthoff waarin hij vertelde over Mohamad en Heba. Zij zijn tien jaar geleden met hun kinderen gevlucht uit Syrië en runnen nu Studio Vermaakt in Alblasserdam, waar zij onder andere het stofferen van meubels aanbieden.

Kennismaken

We besloten om eens kennis te gaan maken. In het centrum van Alblasserdam aangekomen, was de winkel al direct zichtbaar en we stapten enthousiast naar binnen. Mohamad zat achter de naaimachine en Heba was bezig met andere werkzaamheden. Blij verrast draaiden ze zich om en Mohamad kwam direct naar ons toe. Er werden gelijk stoelen geregeld en Heba was zo lief om ons een lekker kopje thee te geven. Na uitgelegd te hebben wie wij zijn en waarom we er zijn, begon Heba enthousiast te vertellen. Mohamad had in Syrië een vrij groot bedrijf in kleding. Hij ontwierp zelf kleding en zijn personeel maakte het. In drukke tijden had hij wel 200 mensen in dienst. Hij leverde aan landen als Saudi-Arabië, Irak, de Emiraten en Algerije. Op een dag werd zijn bedrijf gebombardeerd, iets waarover Mohamad nog steeds moeilijk kan praten. In één dag was hij alles kwijt en hij was niet meer veilig. Dat was het moment dat ze besloten te vluchten.

Een moeilijke start

Ze hebben een moeilijke start gehad. Mohamad vluchtte uiteindelijk met een boot naar Nederland om zo snel mogelijk werk en een verblijfsvergunning te regelen, zodat hij zijn gezin in veiligheid kon brengen. Heba zat op dat moment met drie kinderen van 1, 5 en 7 jaar en haar broertje van 13 in Egypte. Feitelijk had ze dus vier kinderen om voor te zorgen. Mohamad vertelt dat de asielprocedure toen nog wat makkelijker ging dan nu. Hij woonde twee maanden in een asielzoekerscentrum en werd toen op weg geholpen. Na vijf maanden kon hij zijn gezin herenigen. Heba's broertje bleef in Egypte. Uiteindelijk kwamen ze in Alblasserdam terecht, waar zij de eerste Syriërs waren die daar kwamen wonen.

Toen we vroegen hoe de Nederlanders met hen omgingen, zei Heba dat iedereen erg aardig was. Sceptisch vroeg Gaby: "Iedereen?" Heba zei voorzichtig: "Sommige mensen hadden wat minder geduld met ons, ik denk dat dat komt omdat we de taal nog niet zo goed kenden."



Nederlandse taal

Mohamad en Heba hebben alles gedaan om de Nederlandse taal te leren. Ze hebben een opleiding gevolgd bij het Da Vinci College en Heba ging allemaal vrijwilligerswerk doen. Ze bood aan om op de school van haar kinderen overal bij te helpen. "De directeur is altijd enthousiast als ik wil helpen," zegt ze lachend. Ook werkte ze als gastvrouw voor de raadsleden en hielp ze bij het initiatief 'Koffie met Koters'. "Van kinderen leer je makkelijker de taal," bevestigt Heba.

Ondernemer in hart en nieren

Mohamad is een ondernemer in hart en nieren. Het was dan ook zijn droom om in Nederland weer een bedrijf op te zetten. "Ondernemen in Nederland is moeilijk," meldt Mohamad. "Er komt veel meer bij kijken en je betaalt overal belasting voor. Dat maakt het ook heel moeilijk om rond te komen." Hij kwam in aanraking met de organisatie @Stichting Anders, waar hij John Kruijthoff leerde kennen. "John heeft mij echt enorm geholpen, zo heeft hij mij geleerd een ondernemingsplan te maken," aldus Mohamad. Op 10 maart 2021 werd de onderneming officieel. Mohamad vertelt trots de datum. Hij zal deze dag niet snel vergeten. Door de coronapandemie was het wel lastig een pand te vinden. Uiteindelijk werd er een pand gevonden dat dit jaar in maart beschikbaar kwam.

Mohamad biedt kledingreparatie en meubelstoffering aan. Natuurlijk kunnen ze nog veel meer. Heba vertelt trots dat ze zich ook bezighouden met duurzaamheid. Ze laten ons portemonnees zien die van restjes leer gemaakt zijn. Ook hebben ze tassen van oude filmdoeken en fietsbanden gemaakt.

Op de vraag hoe Mohamad het meubelstofferen heeft geleerd, vertelt hij lachend: "Dat heb ik mezelf geleerd door te oefenen en veel YouTube-filmpjes te kijken." Vol trots laat hij een voorbeeld zien van wat hij heeft gemaakt. Het ziet er erg professioneel uit. Inmiddels maakt hij onder andere bootkussens en herstoffeert hij stoelen. Mohamad’s droom? “Het bedrijf nog verder laten groeien!”

Cultuurverschillen

Als laatste vroegen we nog waar ze het meest aan moeten wennen binnen onze cultuur. Eerst geven ze aan dat Nederlanders zulke lieve mensen zijn. Toch moeten ze wel wennen aan het feit dat Nederlanders alles op afspraak doen en nooit eens spontaan bij elkaar langsgaan. "Wij zijn gewend dat je altijd overal welkom bent en iedereen ook altijd bij ons mag komen," voegt Heba eraan toe. We moeten erom lachen omdat wij als Nederlanders dit wel herkennen.

Na veel bedankjes wederzijds stapten we de winkel uit. We zijn onder de indruk. Wat een ontzettend lieve en daadkrachtige mensen zijn dit. Dankbaar voor de mogelijkheden die ze hier kregen om een nieuwe droom te realiseren en de hulp die ze daarbij kregen.


Hoe kom je in contact met gemotiveerde vluchtelingen als werknemer?    

Mohamad was in Syrië al ondernemer, en met geduld en daadkracht heeft hij het met zijn vrouw Heba gered om Studio Vermaakt te beginnen. Er zijn nog veel meer goed geschoolde vakmensen onder vluchtelingen, die ook in onze branche van veel waarde kunnen zijn. Lees hier wat de mogelijkheden zijn om in contact te komen met gemotiveerde werknemers uit andere landen.

 

Delen

Terug naar overzicht