Kom naar de bijeenkomsten voor praktijkopleiders!
6 maart 2023
Interview
Voor praktijkopleiders
Gaby Ockeloen organiseert bijeenkomsten voor praktijkopleiders. Op deze interactieve avonden kun je aan de slag met zaken waar je als praktijkopleider tegenaan loopt. Voor het komend jaar staan er nu al 4 bijeenkomsten op de planning.
Sinds enige tijd organiseer je in samenwerking met het onderwijs bijeenkomsten voor praktijkopleiders. Hoe is dit ontstaan?
Gaby: “In de begeleiding van leerlingen hebben we te maken met het onderwijs aan de ene kant en het bedrijfsleven aan de andere kant. In praktijk hebben die 2 niet altijd begrip voor elkaars situatie. De praktijkopleider is goed in zijn vak, en kan dat misschien ook goed overbrengen, maar het is geen docent. Scholen kunnen niet altijd voldoende inschatten welke uitdagingen een bedrijf heeft. Het leek mij een goed idee die werelden bij elkaar te brengen. Een aantal scholen deed dat overigens ook al zelf.”
Wat gebeurt er op zo’n bijeenkomst?
“De bijeenkomsten zijn interactief. Van tevoren pols ik bij de praktijkopleiders waar zij het over willen hebben. Wat steevast naar voren komt, is de communicatie met het onderwijs. Voor de praktijkopleider is niet altijd duidelijk aan welke eisen een leerling moet voldoen. Van een leerling op mbo-niveau 4 mag je natuurlijk iets anders verwachten dan van een leerling op mbo-niveau 2. Daar zou meer afstemming in kunnen komen. Voor het onderwijs is het belangrijk te weten wat de mogelijkheden zijn voor een leerling. In een grotere organisatie kan soms meer dan in een kleine organisatie. Op deze avond hebben we het verder onder andere over ons digitale leermiddel Learnbeat en we bieden handvatten voor hun taak als opleider. Hoe help je bijvoorbeeld een leerling met leer- of concentratieproblemen? Na afloop is er ruimte om met andere praktijkopleiders te sparren over zaken waar zij tegenaan lopen.”
Waar lopen praktijkopleiders nog meer tegenaan?
“Behalve de eerdergenoemde zaken, hebben sommige praktijkopleiders ook moeite met beoordelen. Als praktijkopleider bouw je natuurlijk ook een band op met een leerling die je begeleid. Dan gaat de gunfactor ook een rol spelen. Per niveau zou je eigenlijk precies moeten weten aan welke kwaliteit een leerling moet voldoen. Bij een bijeenkomst in Hengelo hebben de praktijkopleiders de werken van een vakvaardigheidstoets beoordeeld. Dat leverde interessante discussies op.”
Hoe reageren de deelnemers in het algemeen?
“Die zijn positief. Soms organiseren we ook een bijeenkomst met meerdere opleiders samen, zoals in Hengelo. Die samenwerking brengt het onderwijs naar een hoger niveau. Als ECM halen we ook veel informatie op. Daardoor is bijvoorbeeld ook onze training Studenten motiveren ontstaan. Inmiddels zijn we ook bezig met de ontwikkeling van een training voor leerlingen met autisme of ADHD. Vaak zijn dat betrokken en verantwoordelijke jongeren, maar de communicatie levert nog wel eens uitdagingen op. Daarin wil ECM ondersteunen.”
Wat staat er voor 2023 op de planning?
“Voor komend jaar hebben we 4 bijeenkomsten gepland. Dat doen we inmiddels ook samen met het CBM, wat een grote toegevoegde waarde is. Op basis daarvan scherpen we - zoals gezegd - ons trainingsaanbod ook aan. Naast de bijeenkomsten hebben we natuurlijk ook een 4-daagse training Praktijkopleider, ook daar leren we van. Overigens zijn we ook altijd op zoek naar praktijkopleiders of mensen uit de praktijk die willen meedenken over ons lesaanbod. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij aanmelden via g.ockeloen@ecm.nl.”