Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Kunt u alles vinden?

Uit de praktijk: Interview met praktijkopleider Ernst de Winter

3 maart 2021

Voor bedrijven

Interview

Ernst de Winter werkt als praktijkopleider bij Hoogendoorn MBI in Werkendam. Sinds 2005 begeleidt hij met veel enthousiasme leerlingen. Wij vroegen Ernst hoe dat er voor hem uitziet in de praktijk.

Waarom ben jij praktijkopleider geworden?  

Ten eerste omdat het me leuk leek om met jeugd te werken, maar ook omdat ik vind dat jongeren een goede begeleiding verdienen. 

Is het belangrijk dat een bedrijf praktijkopleiders heeft?   

Zeer belangrijk! Als ze geen goede begeleiding krijgen komen er ook geen nieuwe vakmensen op de werkvloer. Jongeren hebben iemand nodig die ze bij de hand neemt complimenten geeft en uit blijft uitdagen. Ook is het belangrijk dat ze een aanspreekpunt hebben als er vragen zijn. 

Is er veel veranderd vergeleken met de tijd dat jij leerling was?   

Op zich verandert het niet zo heel veel vind ik, jongeren blijven dezelfde aandacht nodig hebben. In mijn eigen tijd had ik een begeleider die niet zo veel tijd voor me had en ook niet het besef dat leren met fouten gepaard gaat. Dus daar heb ik veel van geleerd hoe het niet moet. 

Wat zijn je uitdagingen op het gebied van het begeleiden van leerlingen?   

Jezelf altijd blijven verplaatsen in de leerling kan soms een uitdaging zijn. Dingen die voor jou van heel zelfsprekend zijn, zijn voor een leerling vaak nieuw en onbekend. 

Wat maakt de functie praktijkopleider zo mooi?   

Het is geweldig om de ontwikkeling te zien zeker als je een paar jaar later ziet dat die leerling uitgegroeid is tot een volwassen persoon die de kost voor zijn gezin verdient. 

Heb je tips voor nieuwe collega's in de branche?  

Probeer je altijd voor te stellen hoe je het zelf vond toen je die leeftijd had. Probeer een leerling niet te spiegelen aan jezelf. Ieder persoon is weer anders en heeft andere kwaliteiten, probeer geen kopie van jezelf te creëren. Heb geduld en laat ze fouten maken, want dat blijft beter hangen dan een hele theoretische uitleg waar ze de helft maar van begrijpen. Investeer tijd in de persoon en zijn ontwikkeling. Ieder mens is uniek en heeft soms ook een andere aanpak nodig. 

ECM verzorgt op meerdere locaties de vierdaagse training Praktijkopleider met 100% branchesubsidie.

Wordt ook praktijkopleider

Delen

Terug naar overzicht