Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Kunt u alles vinden?

 Machineoperator Houtverwerkende industrie (Crebo 25925)

Voor mbo-studenten die leren en/of werken in de houtverwerkende industrie als machineoperator is er nu een nieuw, praktijkgericht leermiddel beschikbaar. Dit leermiddel sluit naadloos aan op de dagelijkse werkzaamheden van de machineoperator in de houtverwerkende industrie en helpt studenten om theorie en praktijk met elkaar te verbinden.

Het leermiddel bestaat uit zes hoofdstukken. Elk hoofdstuk start met een concrete praktijkopdracht. Vanuit die opdracht gaan studenten aan de slag met de bijbehorende theorie. Zo wordt leren betekenisvol en toepasbaar.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:


1. Basiskennis 1: Arbo, transportmiddelen, samenwerken en tekeningen lezen. In dit hoofdstuk behandelen we ook materialen zoals hout en verschillende plaatmaterialen.

2. Conventionele machines: Studenten leren deze machines te gebruiken door het maken van de houten hamer. Zo leren zij omgaan met zagen, frezen en schuurmachines.

3. Werken met CNC-machines: Dit hoofdstuk behandelt CNC-bovenfrezen, opdeelzagen, kantenlijmmachines en de bijbehorende snijgereedschappen. De opdracht "De krukjes" dient als praktijkvoorbeeld. Kijk ook even naar de video waarin Guus laat zien hoe hij met de opdracht aan de slag gaat.

4. Basiskennis 2: Kwaliteit, milieu en duurzaam werken, inrichting van de werkplaats, samenwerken en overleggen. Dit hoofdstuk geeft ook algemene kennis over CNC-houtbewerkingsmachines.

5. Werken met de CNC-machine: Dit hoofdstuk behandelt productieprocessen, procesoptimalisatie en verschillende routings. Dit hoofdstuk begint met de video over Stafan. Hij laat zien wat zijn werk als machineoperator inhoudt.

6. Veilig werken en toolboxmeetings: In dit hoofdstuk staat veilig werken centraal. Studenten organiseren en voeren een toolboxmeeting uit. Met deze opdracht willen we de bewustwording over veilig werken vergroten. Daarnaast kunnen studenten hun sociale vaardigheden oefenen, zoals samenwerken, luisteren, vragen stellen en doorvragen.

Benieuwd hoe jij dit leermiddel kunt inzetten in jouw lessen of opleiding? Ga naar de bestelwebsite van Dedact