Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Even voorstellen: Interview met Joost Verbeek over bedrijfsadvisering

7 september 2022

Interview

In het interview van deze week is het de beurt aan Joost Verbeek. Hij is een van de langst dienende medewerkers binnen onze organisatie en heeft onze branche in de loop der jaren flink zien ontwikkelen. Joost zit zelf echter ook niet stil en draagt er zorg voor dat hij altijd up to date blijft, om zo goed mogelijk in te kunnen blijven spelen op de behoeftes vanuit de branche. In dit interview gaat hij hier dieper op in.

Om te beginnen, kan je ons wat meer vertellen over jezelf en jouw rol binnen ECM?

Ik ben Joost Verbeek en woon in het heuvelachtige Beek, vlakbij Nijmegen. Ik heb een brede achtergrond met een exacte en een sociale opleiding. Daarnaast heb ik me in het verleden ook bekwaamd in het meubelvak. Nu leer ik vaak bij via korte cursussen, waarvan de meeste online zijn. 

Mijn werkzaamheden laten zich het beste samenvatten als adviseur en projectleider. Ik houd me bezig met het bezoeken van bedrijven en voer gesprekken met directeuren, HR of individuele medewerkers. Leren, ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid zijn daarbij de kernwoorden - waarbij ik het belangrijk vind om deze activiteiten te koppelen aan de visie en doelstellingen van het bedrijf. 

Daarnaast zijn de (online) academie, competentiemeter en talentscan enkele belangrijke producten waar ik me mee bezighoud. Verder vul ik mijn werkweek in met de subsidieregelingen, zowel informerend naar de bedrijven alsook het interne verwerkingsproces. 

In mijn vrije tijd vind je mij vaak al wandelend of fietsend in de natuur. Het liefst maak ik een huttentocht in de bergen, waarbij ik gebruik maak van gps navigatie zodat ik bewust kan verdwalen. Over het gebruik van gps navigatie heb ik ook een aantal instructieboeken geschreven. Daarnaast vind ik het leuk om lekker eten klaar te maken en in de tuin te werken. Als er dan nog tijd over is klus ik thuis nog wel eens. Voor het maken van meubels heb ik helaas geen tijd meer, dus als ik iets nieuws koop let ik er ook op of het product in Nederland in onze branche is gemaakt.

Je bent een van de langst gediende medewerkers bij ECM, wat is er in de loop der jaren allemaal veranderd?

Toen ik net begon bij de voorganger van ECM – de SSWM - deed CNC net zijn intrede. CNC machines en andere automatisering heeft er voor gezorgd dat productieprocessen veranderd zijn. De CNC cursussen die we destijds georganiseerd hebben waren een enorm succes. Tegenwoordig is het leren met CNC in het MBO onderwijs opgenomen. 

Daarnaast zijn bedrijven de afgelopen jaren enorm geprofessionaliseerd. Dat zie je niet alleen terug aan de gebouwen waarin bedrijven zitten, ook zijn de werkomstandigheden bij veel bedrijven verbeterd: er is veel meer aandacht voor een gezonde werkomgeving en bedrijven zetten meer in op het ontwikkelen van competenties op het gebied van bijvoorbeeld leiderschap en niet alleen op de vaktechnische competenties. 

Ook de aandacht voor gezondheid, vitaliteit en werkplezier neemt toe. Steeds meer bedrijven zien dat preventie enerzijds zorgt voor minder kosten en anderzijds dat medewerkers die meer plezier in hun werk hebben ook productiever zijn. Tenslotte, ben ik blij dat de oploskoffie in veel bedrijven vervangen is door een goede kop koffie!

Welk aspect binnen jouw werk geeft jou het meeste voldoening?

Ik ben in gesprek met veel bedrijven en werknemers. Daaruit haal ik veel bruikbare informatie. Het leukste is om op basis van die informatie een nieuw product of nieuwe activiteit te ontwikkelen en te zien dat medewerkers in de branche het gebruiken en er blij van worden. Zo heb ik in het verleden veel cursussen ontwikkeld, maar ook een aantal hulpmiddelen die ondersteunen bij het leren en ontwikkelen - zoals de competentiemeter en de talentscan.

Soms kom je een medewerker enkele jaren later weer tegen in een nieuwe functie en rol. Meestal wordt dan met trots verteld dat de beoogde stappen succesvol gezet zijn. Het is interessant om aan die ontwikkeling een bijdrage te mogen leveren.

Welke aspecten maken van ECM een mooie organisatie om voor te werken?

We zijn dagelijks bezig met leren en ontwikkelen. Het is boeiend om hierin vernieuwend en relevant te blijven. Voor mijn eigen ontwikkeling volg ik zelf ook regelmatig een online cursus vanuit ons handige portal. 

Voor welke uitdagingen kom jij te staan in jouw werk?

Het is zaak dat je jezelf blijft ontwikkelen om te zien waar zowel de behoeften in de branche liggen, alsook hoe we beschikbare ontwikkelmogelijkheden kunnen toepassen. 

Waar zie jij nog kansen liggen voor ECM?

We kunnen het leren nog toegankelijker maken door korte ‘micro online cursussen’ te maken. Dat kan enerzijds op het vakgebied gericht zijn, maar zeker ook op andere aspecten van het werk - zoals alles wat met communicatie te maken heeft.

Tot slot, met welke collega zou jij weleens een week willen ruilen en waarom?

Het is een interessante vraag om met iemand te ruilen. De vraag roept bij mij ook op of het een goede methode kan zijn om je kennis en kunde te verbreden. Daarom lijkt het me vooral leuk om weer eens een dag mee te lopen met iemand in de branche, bijvoorbeeld een projectleider of met een docent op een school. Op deze wijze kan ik mijzelf ook weer verder ontwikkelen. Mocht je dit lezen en hierover willen meedenken, neem gerust even contact op!

Kan Joost iets voor jouw bedrijf betekenen op het gebied van bedrijfsadvies, neem dan contact op via j.verbeek@ecm.nl of bel naar 06-22 51 09 07.

Delen

Terug naar overzicht