Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Kunt u alles vinden?

  

Persoonlijk ontwikkel budget 2025

In 2025 biedt de Persoonlijk ontwikkelbudget regeling (POB) een mogelijkheid voor medewerkers om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten door middel van individuele coaching en testen. Er is per medewerker een budget beschikbaar tot maximaal € 2.000. De regeling kent maximum budgetten. Voor de branche is een maximaal budget beschikbaar van € 250.000. Per bedrijf geldt er ook een maximum dat bepaald wordt door de bedrijfsgrootte. Zie hierna de staffel.

De volledige tekst van deze pagina kun je ook downloaden als informatieleaflet.

Hieronder vind je alle voorwaarden voor deelname aan deze regeling.

1. Toewijzing van het Persoonlijk ontwikkel budget

Om in aanmerking te komen voor de regeling, wordt altijd vooraf een persoonlijk gesprek ingepland tussen de medewerker en de adviseur (ECM, CBM of SAJT). In dit gesprek wordt vastgesteld welke tests of coaching nodig zijn om de duurzame inzetbaarheid van de medewerker te verbeteren. Op basis hiervan wordt een ontwikkelplan opgesteld en ondertekend door beide partijen, waarna de subsidie wordt toegezegd. De uitbetaling vindt plaats na afronding van het traject.

Het ontwikkelplan bevat:

  • Doelstelling en type test/coaching
  • Planning, start- en verwachte einddatum
  • Kostenoverzicht en subsidiebedrag

Let op: Er wordt geen vergoeding verstrekt voor re-integratie tijdens ziekte, werkbemiddeling, of coaching die door een ziektekostenverzekering gedekt wordt.

2. Voorwaarden voor de coach

Om in aanmerking te komen, moet de coach aan de volgende eisen voldoen:

  • Kwalificaties: De coach moet gedegen opleiding en/of registratie bij een beroepsvereniging kunnen aantonen.
  • Inschrijving KvK: De coach dient ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel.
  • Geen privérelatie met medewerker: Er mag geen privérelatie bestaan tussen coach en medewerker.
  • Geen dienstverband binnen dezelfde organisatie: De coach mag niet werkzaam zijn bij hetzelfde bedrijf als de medewerker, noch een zzp-constructie of dubbel dienstverband hebben binnen de organisatie of groep.
3. Voorwaarden voor testen

De test of assessment moet bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerker. Adviseurs kunnen specifieke testen inzetten, zoals een talentscan of DISC-analyse. De kosten hiervan worden in rekening gebracht binnen het persoonlijk ontwikkelbudget. Op basis van de testresultaten kan vervolgens een coachingstraject worden gestart.

4. Offertevereisten

De offerte voor het traject moet minstens het volgende bevatten:

  • Type test en/of soort coaching
  • Aantal sessies en duur
  • Kosten per sessie of totaalbedrag
5. Frequentie van toepassing

Het persoonlijk ontwikkelbudget kan één keer per drie jaar worden aangevraagd. Dit betekent dat er minimaal 36 maanden moeten zijn verstreken sinds de start van het vorige traject. Bijvoorbeeld, een traject dat in april 2023 is gestart, maakt het opnieuw aanvragen mogelijk vanaf april 2026.

6. Looptijd van het coachingtraject

De maximale duur van een coachingtraject is 12 maanden. Mocht het traject korter gepland zijn, dan kan een verlenging tot maximaal 12 maanden worden aangevraagd, mits het traject binnen het kalenderjaar wordt afgerond. Bij dringende redenen, zoals ziekte, kan een aanvullende verlenging worden aangevraagd bij de adviseur, die dit na goedkeuring vastlegt.

7. Staffelsysteem voor bedrijfsgrootte

Het budget wordt eerlijk verdeeld over bedrijven op basis van bedrijfsgrootte:

  • 1-15 medewerkers: Maximaal 20% van de medewerkers (minstens 1)
  • 16-50 medewerkers: Maximaal 12,5% van de medewerkers (minstens 3)
  • 51-100 medewerkers: Maximaal 10% van de medewerkers (minstens 6)
  • 101+ medewerkers: Maatwerk, na overleg met een adviseur

Als een bedrijf meer medewerkers wil aanmelden dan de staffel toelaat, kunnen extra aanvragen op de wachtlijst geplaatst worden. Op 1 november wordt de resterende budgetruimte bekeken en op volgorde van binnenkomst verdeeld. Niet toegewezen aanvragen krijgen in het nieuwe jaar voorrang, mits de regeling nog van toepassing is.

8. Declaratie van kosten

Na volledige afronding van het traject kan de subsidie aangevraagd worden via het ECM-subsidieportaal. De aanvraag dient de volgende bijlagen te bevatten:

  • Factuur van test of coaching
  • Data van coaching-sessies of presentieformulier
  • Betaalbewijs en kopie van loonstrook (zonder loon- en BSN-gegevens)
9. Uitsluitingen
  • Er wordt geen vergoeding verstrekt voor re-integratie tijdens ziekte, werkbemiddeling of coaching die door een ziektekostenverzekering gedekt wordt.
  • Volgt de medewerker een cursus die een test of assessment omvat, of waarbij individuele sessies of bedrijfsbezoeken plaatsvinden, dan valt dit traject onder de scholingssubsidie, niet onder het persoonlijk ontwikkelbudget.
10. Niet voorziene gevallen

Bij onvoorziene omstandigheden zal de ECM-subsidiecommissie de aanvraag afzonderlijk beoordelen.

11. Aanpassing van de regeling

De regeling geldt telkens voor één kalenderjaar en kan jaarlijks door de Vakraad Interieurbouw en Meubelindustrie worden herzien.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het aanvragen van de POB-regeling voor 2025? Neem contact op met een van onze adviseurs voor advies op maat.